2021 Dagens Industri
Medverkan i Media
Hon besökte Sveriges alla nationalparker
Helena Rosquist Traneving har besökt samtliga av Sveriges nationalparker, befunnit sig på de högsta topparna i alla landskap och vandrat på varenda vandringsled. Med sin blogg vill hon inspirera andra att uppskatta naturen.
Varje helg och semester under två års tid - så lång tid tog det för henne att nå de högsta topparna i samtliga av Sveriges 25 landskap, att besöka de 30 nationalparkerna och att gå en bit längs vandringslederna i varje landskap. Helena Rosquist Traneving kallar äventyret för "Peaks of Sweden" och idén till projektet väcktes i samband med att hon skadade sitt knä, så pass allvarligt att hon befarade att hon aldrig skulle kunna vandra igen. Men istället för att ge upp sin största passion bestämde hon sig för att ta sig tillbaka. Och hon behövde en utmaning.
"Vandring och friluftsliv är mina största intressen och jag var orolig för att jag aldrig skulle bli återställd, men jag ville utmana mig själv och bestämde mig för att sova ute en natt i månaden under ett helt år."
Sagt och gjort. Och med ett tillfrisknat knä det var många i Helena Rosquist Tranevings bekantskapskrets som undrade vad nästa utmaning skulle bli. Från Svenska Turistföreningen hade hon fått tipset om att man kunde bestiga Sveriges högsta toppar, vilket hon tyckte lät som en rolig och spännande idé.
"Och när jag ändå var på tur genom landet passade det bra att på samma gång besöka alla nationalparker. Expeditionen genomfördes under 2014 och 2015, och under 2020 besökte jag Åsnens nationalpark i Småland, som är Sveriges nyaste."
Med sin blogg, där hon kallar sig för vandringstjejen, vill hon inspirera andra att ta sig ut i naturen. Att vara ute i skog och mark är långt mer hälsosamt än att springa på köpcentrum - och varför åka utomlands när det finns så vacker natur att uppleva i Sverige, undrar hon.
"Det finns ju så mycket att upptäcka i Sverige och det är väldigt avstressande att vara i skogen. Naturen är som balsam för själen."
Utöver att inspirera och motivera andra delar hon också med sig av tips på det mesta som har med friluftsliv att göra. Det kan handla om allt ifrån aktiviteter i fjällmiljöer till kanotpaddling, vandring och tips på utrustning. Hon lyfter också kravet på kunskap som ett viktigt kriterium för den som vill snöra på sig vandringskängorna och bege sig ut.
"Det är många oerfarna som vistas i naturen nu, fler än innan pandemin, och vissa eldar på ställen där man inte får elda, man lämnar skärp efter sig och tältar på fel platser. Det är viktigt att ha koll på allemansrätten och ha kunskap om de föreskrifter och regler som gäller för den nationalpark eller det naturreservat som man ska besöka."
För Helena Rosquist Traneving är det näst intill omöjligt att prata om favoriter, hon tycker att alla 30 nationalparker i Sverige är lika fina. Men några som hon tycker extra mycket om är Gotska Sandön med dess sanddynor, Skuleskogen med Slåttdalsskrevan och Söderåsens nationalpark med den vackra bokskogen, de höga klipporna och utsikten över Skåne.
"Om man vill besöka alla 30 nationalparker kan det vara bra att göra upp en plan för hur och när man ska beta av dem. Viktigt att komma ihåg är också att vissa områden är lite svårare att ta sig till, som Sarek till exempel."