18. Finnsjön - Ånhammar
12 km
Finnsjön - Ånhammar, 12 km
GPS Koordinater till starten vid Finnsjön:
N59 12 516
E016 57 735
Denna dag hade vi börjat vandra längs med etapp 17. Eftersom det inte går att ta sig till starten för etapp 18 med bil så fick vi vandra vidare dag 1 en bit in på denna etapp. Det är därför denna etapp ser lite uppdelad ut med en paus strax efter start.
Denna helg vandrade vi etapp 17 och 18 och tog en Herrgårdsweekend vid Plevnagården i Malmköping. Dagen efter vandrade vi vidare på etapp 18.
När vi vandrade etapp 17 så parkerade vi en bil vid Harsjöhult och en bil vid Gruvtorp, en bit in på etapp 18.
När vi vandrade etapp 18 så parkerade vi en bil vid Gruvtorp och en bil vid Ånhammar.
Börja gärna läsa om etapp 17 innan du läser detta så får du bättre förståelse för helgens vandring ;).
Vid Finnsjön tog vi en paus och drack vårt medhavda kaffe. Vi skrev även lite i gästboken som fanns vid vindskyddet.
Vi passade även på att plocka en cache vid etappmålet innan vi vandrade vidare en bit in på Etapp 18 för att komma fram till vår bil.
Etappen är lättgången med en del krävande avsnitt. Efter Finnsjön kommer du till utsiktspunkten på det 102 meter höga Magsjöberget. Här var det tyvärr ett stort hygge när vi vandrade leden.
Efter hygget kommer man ut på vägen som leder till Gruvtorp. Här hade vi parkerat vår bil (dag 1 och dag 2).
Här startade vi vår vandring på söndagen men först väntade oss en härlig herrgårdsweekend vid Plevnagården i Malmköping. Det blev en snabb dusch innan det var dags att sätta sig till dukat bord vid sista sittningen för kvällen.
Dag 2 (söndagen) började vi åter vandra på etapp 18. Det kändes rätt bra att bara ha en mil att vandra under söndagen. Efter några kilometer kommer en utsiktspunkt norr om Axsjön. Vid Axsjön tog vi en välbehövlig vätskepaus. Idag var det varmt att vandra. Temperaturen var ca. 26 grader.
Mellan Axsjön och Härbärgssjön kommer du in i Putbergens naturreservat, ett av länets förnämsta urskogsområden. Skogen är nästan 300 år gammal och den eldhärjades 1810. Någon avverkning har inte skett av skogen på över 100 år.
Vid bilvägen, där urskogen slutar, finns en torrklosett och strax kommer du fram till Härbärgssjön. Vid Härbärgssjön finns skärmskydd och eldstad. Lämplig badplats är klippan på den lilla ön norr om skärmskyddet. Här vid Härbärgssjön tog vi lunch för dagen. Lunchen lagade vi på vårt stormkök. Vi tände en eld för att slippa myggorna.
Från Härbärgssjön och söderut går Sörmlandsledens allra första sträckning från början av 1970-talet. Det kände maffigt att vandra den biten. Nästan lite religiöst.... Ja så tänker väl bara inbitna vandrare som vi ;)
Efter att ha passerat en gammal nerlagd gruva kommer vi till "Bottallen" vid Rotsätter. Vid foten av tallen finns en hålighet, genom den drog man förr sjuka för att bota dem. Här ålade sig Thomas ner för att försöka pressa sig genom trädet. De måste varit väldigt "små" förr. Även här tog vi en chach.
Efter Älgsjön vandrade vi förbi en renoverad kvarn på Ånhammars gods och sedan gick leden ut på vägen precis innan etappmålet Ånhammar. Här stod vår bil parkerad och det var dags att åka hem till våra barn som väntade på middag där hemma.
Om du blir medlem hos föreningen Sörmlandsledensvänner, 150,-/år, så får du full tillgång till etappbeskrivningar samt detaljerade kartor över leden.
www.sormlandsleden.se